Pieni sokeriopas

Arkikielen “sokeri” on sakkaroosia, jota voidaan valmistaa sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaasta. Maailman sokerintuotannossa ruokosokeri on yleisempi. Lopputuotteen kannalta raaka-aineella ei juurikaan ole merkitystä.

Sokereista puhuttaessa elintarvikkeiden ainesosaluettelo ja ravintoarvotaulukko ovat kaksi eri asiaa. Ainesosaluettelossa sokeri on yleisnimi sakkaroosituotteille, kun taas ravintoarvomerkinnöissä sokereita ovat kaikki mono- ja disakkaridit. Monosakkarideja eli yksinkertaisia sokereita ovat glukoosi ja fruktoosi ja disakkarideja eli kaksoissokereita sakkaroosi, laktoosi ja maltoosi.

Näin ollen tuote, jonka ainesosaluettelossa ei ole sokeria, saattaa kuitenkin sisältää sokereita luontaisesti. Nämä näkyvät omana rivinään tuotteen ravintoarvotaulukossa.

Hyvinvoinnin kannalta oleellista on, mitä nautitut sokerit elimistössä saavat aikaan. Luontaisesti esimerkiksi hedelmien, marjojen tai kasvisten mukana tulevat sokerit sisältävät myös muita hyödyllisiä ainesosia, kun taas puhdistettu sokeri saattaa olla elimistölle monin tavoin haitallista.