Aktiivisen elämänrytmin, megatreenien ja multitaskaamisen rinnalle on noussut uusi trendi: lepo ja palautuminen. Alituisen suorittamisen sijaan lepoon saa ja kannattaakin nyt panostaa – se on yksi tärkeistä hyvinvoinnin osatekijöistä terveellisen ruokavalion ja riittävän liikunnan ohella.
February 19, 2019
”Nuorempana ajattelin, että mitä enemmän liikun sen parempi. Lepopäiville ja palautumiselle annoin huonosti tilaa. Onneksi ajan myötä, ja myös kantapään kautta, olen oppinut palautumisen merkityksen ja tärkeyden. Vaikka liikunta on intohimo, ei se tarkoita, että jatkuvasti kannattaa mennä sata lasissa. Lapsiperheemme arki on sitä paitsi niin kiireistä, että lepopäiviä tulee pyytämättäkin. Se ei silti tarkoita, etteikö palautumiseenkin voisi liittyä liikettä.”, Anna kertoo.
”Minulle kehoa huoltava jooga tai venyttely toimivat erinomaisina palautuspäivän liikuntamuotoina. Kävely kuuluu lisäksi jokaiseen päivääni. En myöskään enää puske liikuntaa väkisin: jos jalat tai kroppa tuntuvat juoksulenkin alussa todella väsyneiltä, annan olla, ja teen rauhallisen lyhyen kävelylenkin, mieluiten metsässä. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa myös mieltäni ja auttaa palautumaan päivän ajatustyöstä. Myös sauna on minulle tärkeä palautumis- ja rentoutumispaikka.”
”Olen aina ollut perso unelle ja minun on saatava nukkua 7-8 tuntia joka yö. Koska olen aamuvirkku ja herään perheessämme aina ensimmäisenä, pyrin menemään ajoissa sänkyyn. Äänikirjojen kuuntelu ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittumiskeino. Älylaitteiden sinisen valon suoraa tuijottelua yritän välttää, sillä se huonontaa unenlaatua.”
”Jotta palautuisin mahdollisimman hyvin treenien jälkeen, nautin palauttavan aterian mahdollisimman pian. On myytti, ettei treenien jälkeen kannata syödä. Päinvastoin: hiilihydraatti- ja proteiinipitoinen ateria laittaa palautumisen käyntiin ja on edellytys myös kehittymiselle.”