Mitä sinä söit tänään aamupalaksi?

Onnistunut aamu on hyvän päivän perusta, mutta kiireinen arki haastaa meitä jatkuvasti. Hyvinvointivalmentaja, tietokirjailija ja pienen pojan äiti Kaisa Jaakkola antaa vinkkejä hyvään aamuun. Kaisa kertoo parhaimmat vinkit siihen, mitä syödä aamupalaksi ja miten Paulúns-tuotteita laadukkailla raaka-aineilla voi hyödyntää osana monipuolista aamupalaa. Seuraa Kaisaa Instagramissa @kaisaj.

Jogurttia, granolaa ja hedelmiä

Mitä sinä söit tänään aamupalaksi? Vaikka joka kolmas suomalainen ajattelee, että aamupala pelastaa päivän, vain 44 prosenttia meistä syö aamupalan kotona ennen töihin lähtöään (1).

Joka viides lähtee töihin pelkän kahvikupposen voimalla. Useimmilla aamupalan väliin jättämisen syy on kiire. Listasimme kolme syytä, miksi aamupalaan panostaminen kannattaa:

  1. Hyvällä ruokarytmillä on suuri merkitys jaksamisen ja elimistön palautumisen kannalta. Liian heikolla aamupalalla liikkeelle lähtevä tulee helpommin syöneeksi päivän mittaan mielitekojensa mukaan, sen sijaan että jaksaisi miettiä mitä suuhunsa pistää.
  2. Säännöllinen syöminen voi parantaa palautumista heijastelevaa sykevälivaihtelua jopa 40 prosenttia verrattuna siihen, että ihminen söisi epäsäännöllisesti. Hyvä ruokarytmi alkaa aamupalasta (2).
  3. Aamupala auttaa säännöstelemään syömistä: esimerkiksi lounaan valinta helpottuu tyypillisesti ensimmäisestä päivästä saakka, kun syöt aamupalan.

Mitä aamupalaksi? On kysymys, joka usein pyörii mielessämme. Kunnollisen aamupalan avulla saamme heti yhden suomalaisten sudenkuopan ohitettua, nimittäin liian suuren lounasruuan. Mitä suurempi energiavaje lounasaikaan, sitä todennäköisempää on, että on matalan verensokerinsa vietävissä. Tällöin työpaikkaruokalassa tulee tankattua lautaselle hillitön annos ja vetäistyä perään vielä jälkiruoka. Jos alla olisi hyvä aamiainen, olisi helpompi tehdä hyviä valintoja. Hyvin moni tietää, mitä aamupalaksi olisi hyvä syödä, mutta ei vain saa vietyä tietoa käytäntöön.

MITÄ AAMULLA VOISI SITTEN SYÖDÄ, JOS VÄSYTTÄÄ, ON KIIRE, EIKÄ MEINAA EHTIÄ MITÄÄN?

Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että tekee mahdollisimman fiksua ja mahdollisimman nopeasti. Tänä päivänä tämä on jopa ihan mahdollista: Paulúns-tuotteista löytyy monta tosi helppoa ja herkullista vaihtoehtoa.

Paulúns-valikoimassa yhtenä avaintekijänä on myös terveellisyys. Granolatgluteeniton granolaPaleo granola ja supermyslit, ovat ravintoarvoiltaan tosi hyviä. Sarja on ruotsalaisen ravitsemusfysiologi Fredrik Paulúnin kehittämä, ja hänellä oli sitä tehdessään yksi tärkeä tavoite: kehittää tuotteita, joiden avulla terveellisten valintojen tekeminen olisi vähän helpompaa ja hauskempaa. Minusta se on kyllä onnistunut varsin hyvin.

Olen käyttänyt Paulunsin gluteenitonta granolaa jo useamman vuoden. Granolaa meillä on aina kaapissa kiireisiä aamuja ja laiskoja iltoja varten. Mitään muuta en oikein kaupasta kelpuutakaan kaappiin, sillä en tykkää siitä, että tavalliset arkiruuat ovat täynnä piilosokereita (kuten myslit, murot ja granolat usein ovat). Paulúnsin granolat eivät ole sokerilla ryyditettyjä kuten muromyslit yleensä ovat.

Kuitua granolassa on reilusti, joten kannattaa huomioida tämä, kun ottaa sen käyttöön. Aloita varovasti, jos ruokavaliosi ei ole ollut kovin kuitupitoinen – iso osa suomalaisista syö liian vähän kuitua.

Lähteet:
1) Maaseudun Tulevaisuus, Oletko sinäkin yksi heistä? Alle puolet suomalaisista syö aamiaisen ennen kotoa lähtöä 12.01.2018
2) Firstbeat, LiTM Jaakko Kotisaaren haastattelu, Kaisa Jaakkolan Palaudu ja vahvistu -kirjaan keväällä 2018

Valmiiksi tehty aamupala pelastaa kiireisen aamun

Kiireinen aamu tulossa? Katso täältä herkulliset vinkit aamupalan valmisteluun jo vaikkapa edellisenä iltana. Näin aamupala ei jää syömättä kiireisenäkään aamuna.

Paulúns Supermyslipaketti
Shopping Cart