Mitä sinä söit tänään aamupalaksi?

Onnistunut aamu on hyvän päivän perusta, mutta kiireinen arki haastaa meitä jatkuvasti. Hyvinvointivalmentaja, tietokirjailija ja äiti Kaisa Jaakkola antaa vinkkejä hyvään aamuun. Kaisa kertoo parhaimmat vinkit siihen, mitä syödä aamupalaksi ja miten Paulúns-tuotteita laadukkailla raaka-aineilla voi hyödyntää osana monipuolista aamupalaa. Seuraa Kaisaa Instagramissa @kaisaj.

Jogurttia, granolaa ja hedelmiä

 Vaikka joka kolmas suomalainen ajattelee, että aamupala pelastaa päivän, vain 44 prosenttia meistä syö aamupalan kotona ennen töihin lähtöään (1). Joka viides lähtee töihin pelkän kahvikupposen voimalla. Useimmilla aamupalan väliin jättämisen syy on kiire.

“Mitä aamupalaksi?” on kysymys, joka usein pyörii mielessämme. Kunnollisen aamupalan avulla saamme heti yhden suomalaisten sudenkuopan ohitettua, nimittäin liian suuren lounasruuan. Mitä suurempi energiavaje lounasaikaan, sitä todennäköisempää on, että on matalan verensokerinsa vietävissä. Tällöin työpaikkaruokalassa tulee tankattua lautaselle hillitön annos ja vetäistyä perään vielä jälkiruoka. Jos alla olisi hyvä aamiainen, olisi helpompi tehdä hyviä valintoja. Hyvin moni tietää, mitä aamupalaksi olisi hyvä syödä, mutta ei vain saa vietyä tietoa käytäntöön.

Mitä aamulla voisi sitten syödä, jos väsyttää, on kiire, eikä meinaa ehtiä mitään?

Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että tekee mahdollisimman fiksua ja mahdollisimman nopeasti. Tänä päivänä tämä on jopa ihan mahdollista: Paulúns-tuotteista löytyy monta tosi helppoa ja herkullista vaihtoehtoa.

Paulúns-valikoimassa yhtenä avaintekijänä on myös terveellisyys. Granolatgluteeniton granolaPaleo granola ja supermyslit, ovat ravintoarvoiltaan tosi hyviä. Sarja on ruotsalaisen ravitsemusfysiologi Fredrik Paulúnin kehittämä, ja hänellä oli sitä tehdessään yksi tärkeä tavoite: kehittää tuotteita, joiden avulla terveellisten valintojen tekeminen olisi vähän helpompaa ja hauskempaa. Minusta se on kyllä onnistunut varsin hyvin, tuumaa Kaisa Jaakkola.

Olen käyttänyt Paulunsin gluteenitonta granolaa jo useamman vuoden. Granolaa meillä on aina kaapissa kiireisiä aamuja ja laiskoja iltoja varten. Mitään muuta en oikein kaupasta kelpuutakaan kaappiin, sillä en tykkää siitä, että tavalliset arkiruuat ovat täynnä piilosokereita (kuten myslit, murot ja granolat usein ovat). Paulúnsin granolat eivät ole sokerilla ryyditettyjä kuten muromyslit yleensä ovat.

Kuitua granolassa on reilusti, joten kannattaa huomioida tämä, kun ottaa sen käyttöön. Aloita varovasti, jos ruokavaliosi ei ole ollut kovin kuitupitoinen – iso osa suomalaisista syö liian vähän kuitua.

Kaisa Jaakkola

Lähteet:
1) Maaseudun Tulevaisuus, Oletko sinäkin yksi heistä? Alle puolet suomalaisista syö aamiaisen ennen kotoa lähtöä 12.01.2018
2) Firstbeat, LiTM Jaakko Kotisaaren haastattelu, Kaisa Jaakkolan Palaudu ja vahvistu -kirjaan keväällä 2018

Mitä sinä söisit tänään aamupalaksi –
kuusi maistuvaa aamupalaideaa à la Paulúns

Kuten jo aiemmin todettiin, niin aamupala on päivän ensimmäinen ateria ja antaa siten energiaa koko päivääsi. Kun aloitat aamun ravitsevalla aamiaisella jaksat ja voit paremmin. Hyvän aamupalan loihtiminen aiheuttaa kuitenkin joskus turhia paineita, eikä ajan löytäminen aamiaisen tekemiseen ole aina helppoa. Ongelman ratkaisemiseksi olemme keränneet yhteen kuusi aamupalaideaa, joiden avulla valmistat maistuvan ja tasapainoisen aamupalan niin kiireisiin kuin rauhallisempiinkin aamuihin.

Paulúns osana aamiaista

Paulúns-valikoimasta löydät myslit ja granolat, jotka maistuvat aamupalaresepteissä arkiaamuista viikonloppuun. Runsaskuituiset Paulúns-tuotteet auttavat varmistamaan, että aamupala sisältää runsaasti kuitupitoisia hiilihydraatteja. Siemeniä ja pähkinöitä sisältävä mysli tai granola on lisäksi mainio proteiinin ja hyvien rasvojen lähde. 

Kiireisiin aamuihin

Kiireisinä arkiaamuina aamupala jää herkästi nauttimatta. Vaikka aikaa olisikin rajallisesti, on kehon energiatason ylläpitäminen ja aivoille tärkeiden ravintoaineiden saaminen erityisen tärkeää silloin, kun tehtävää on paljon. Voit helpottaa aamurutiinejasi valmistamalla aamupalan valmiiksi jo edellisenä iltana, tai valitsemalla aamupalareseptin, jonka valmistus onnistuu nopeasti aamuaskareiden lomassa.

Yön yli puuro

Nopean ja maukkaan yön yli -puuron voit nimen mukaisesti jättää tekeytymään yön yli, jolloin jääkaapissa odottaa aamulla valmis aamupala.

Perinteisemmästä tuorepuurosta poiketen Yön yli -puuro pähkinävoilla saa maun ja rakenteensa Paulúnsin hasselpähkinävoilla maustetusta Pehmeästä myslistä. Yön yli -puuron voit nauttia kylmänä.

Paulúns maidoton myslipuuro

Jos mielesi taas tekee lämmintä puuroa, saat tutulle kaurapuurolle vaihtelua keittämällä maidottoman myslipuuron kauramaidosta ja Paulúns Pehmeästä myslistä.

Viimeistele annos ihanilla lisukkeilla, kuten banaanilla, pähkinävoilla ja kaakaonibseillä, ja herkullinen ja ravitseva maidoton puuro on valmis!

Paulúns Pehmeä mysli hasselpähkinä-manteli-taateli

Herkullinen Pehmeä mysli maussa hasselpähkinä-manteli-taateli, sopii hyvin erilaisiin aamupaloihin. Pehmeä mysli sisältää runsaasti kuitua ja proteiinia, ja on siten erityisen hyvä vaihtoehto päivän käynnistämiseen.  

Aamupalat mukaan otettavaksi

Jos aamupalanälkä ei iske heti herättyä, voi aamupalan ottaa kätevästi mukaan ja syödä silloin kun se parhaiten sopii. Mukaan otettava aamiainen auttaa varmistamaan energisen ja ravitsevan alun päivälle myös silloin, kun haluat nukkua hieman pidempään tai aikaa aamupalan syömiseen on vähän. 

Aamupalamuffinsit valmistuvat jo illalla ja voit tehdä niitä kerralla isommankin erän. Porkkanaa ja omenaa sisältävät muffinsit kulkevat helposti mukana ja mahdollistavat maistuvan sekä tasapainoisen aamiaishetken missä tahansa.

Makua ja rakennetta muffinseihin tuo Paulúns Mustikka ja Vanilja Supermysli. Supermyslit ovat myös loistavia kuidunlähteitä, kuitu edistää ruuansulatuksen normaalia toimintaa.

Helppo mustikka-sitruuna-aamupala valmistuu käden käänteessä haluamastasi jogurtista, Paulúns Mustikka ja Sitruuna granolasta, sekä greippi- ja appelsiiniviipaleista. Appelsiini ja greippi sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on luontainen antioksidantti.

Mustikka-sitruuna-aamupala on lisäksi helppo valmistaa suoraan rasiaan mukaan otettavaksi.

Paulúns Mustikka ja Vanilja Supermysli

Mustikka ja Vanilja Supermysli sopii hyvin osaksi aamupalaa, sillä se sisältää luontaisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Vaniljalla ja kookoksella maustettu Supermysli on lisäksi täynnä täysjyväviljoja, murohiutaleita, siemeniä ja mustikkaa.

Rauhallisiin aamuihin

Silloin kun aikaa on enemmän, kannattaa hemmotella itseä maistuvalla aamupalalla. Pidemmällä kaavalla tehdyn aamupalan ei kuitenkaan tarvitse olla vaikea valmistaa. Paulúns myslit ja granolat tuovat helposti makua ja tärkeitä ravintoaineita hitaampiinkin aamuihin. 

Paulúns marjainen smoothiebowl

Makea smoothiebowl valmistuu nopeasti, mutta rauhallisena aamuna bowlin koristeluun on ihanaa varata enemmän aikaa. Avokado tuo marjaisaan smoothiebowliin pehmeän rakenteen ja toimii hyvien rasvojen lähteenä.

Voit lisätä annoksen kuitupitoisuutta ripottelemalla päälle suosikkigranolaasi, esimerkiksi Paulúns Kaakao ja Vadelma granolaa.

Mango-chiakerrosherkku

Chiavanukkaasta ja raikkaasta mangosmoothiesta valmistuu herkullisen näköinen ja makuinen aamiainen, joka sopii tarjoiltavaksi esimerkiksi brunssille. Chiavanukkaan voit valmistella jo edellisenä iltana, sillä sen on hyvä ehtiä hyytyä muutama tunti.

Annoksen kruunaa inkiväärillä ja kurkumalla maustettu Paulúns Appelsiini-mango-passionhedelmä granola.

Paulúns Kaakao ja Vadelma granola

Herkullinen Paulúns Kaakao ja Vadelma granola sopii hyvin lisukkeeksi esimerkiksi erilaisiin smoothieihin ja smoothiebowleihin. Tuote sisältää luontaisesti kivennäisaineita ja vitamiineja, ja on siten hyvä valinta aamiaiselle. 

Tutustu kaikkiin tuotteisiin

Paulúns-tuotteet on koostettu huolella laadukkaista raaka-aineista, jonka ansiosta tuotteiden ravintosisällöt ovat kohdillaan. Löydät valikoimasta runsaskuituiset myslit ja granolat, jotka sopivat osaksi tasapainoista arkea. Tietenkään herkullista makua unohtamatta. 

Kaikki Paulúns Tuotteet
Shopping Cart