Terveellisellä aamupalalla parempi startti päivään

Aamupala on tärkeä niin aikuisille kuin lapsillekin. Hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola kertoo, mitä käy, jos lapsi jättää aamupalan väliin. Mikä maistuisi lapsille aamulla ja pitäisi verensokerin tasaisena pitkälle päivään?

May 27, 2020

Jos tänä syksynä tekisi yhden tapamuutoksen, sen kannattaisi olla ravitseva aamupala – koko perheelle. Aikuisten aamupalan merkityksestä olen kirjoittanut aiemmin: se parantaa jaksamista läpi päivän ja saa meidät tekemään parempia ruokavalintoja loppupäivän ajan. Aamupalan väliin jättäminen puolestaan lisää kehon stressiä.

Lapsille aamupalan tärkeys on aivan yhtä suuri kuin aikuisille. Tutkimuksissa on havaittu yhteys aamupalan syömisen ja lasten kognitiivisten kykyjen kuten keskittymiskyvyn ja muistin sekä koulumenestyksen välillä. Eräässä tutkimuksessa (5000 walesilaista 9–11-vuotiasta oppilasta) havaittiin, että aamupalan syövillä lapsilla oli kaksi kertaa niin suuri todennäköisyys saada keskitason ylittävä arvosana kokeesta kuin niillä, jotka eivät syöneet aamupalaa.

Hyvin vähän kuitua ja paljon nopeaa hiilihydraattia sisältävän aterian jälkeen verensokeri laskee nopeasti. Kun verensokeri laskee nopeasti, myös näläntunne palaa pian ja ärtymys tai väsymys seuraavat. Tasainen verensokeri pitää olon skarppina, ei aiheuta voimakkaita notkahduksia jaksamisessa tai tunnetiloissa ja auttaa lasta pitämään hyvän mielen läpi päiväkoti- tai koulupäivän.

 

MIKÄ MAISTUISI LAPSILLE AAMULLA?

 

Paulúns toi keväällä kauppojen murohyllyille linssihiutaleet, jotka meillä ovat asettuneet kivaksi lisäksi aamu- ja välipalojen vaihtoehtoihin. Ja maistuvatko ne linsseiltä? Eivät yhtään! Ennemminkin täysjyväisiltä, rapeilta ja maukkailta corn flakes -tyylisiltä murohiutaleilta. Linssihiutaleista ei tule lötköjä nopeasti, vaikka muksu ei heti tulisi syömään: ne voivat liota kauramaidossa hetken aikaa ja rapeus säilyy silti kivasti.

Hiutaleista 25 prosenttia on linssijauhoa ja loput täysjyvämaissi- ja riisijauhoa. Lisättyä sokeria ei ole lainkaan. Makuja on kaksi: Vadelma ja kookos sekä Chiansiemen ja kaneli.

Nirsoksi heittäytynyt 5-vuotiaamme ei koske pitkällä tikullakaan linsseihin, jos niitä on salaatissa tai muuten lisukkeena. Olin yllättynyt, kun linssihiutaleet maistuvat välipalaksi ihan sellaisenaan. Ne ovat kivoja naposteltavia, sopivat lapsen sormiin mukavasti. Poikani Juliuksen suosikkimaku on Vadelma ja kookos. Pinkit kookoslastut ja kuivatut vadelmanpalat tekevät annoksesta ilmeisesti lapselle varsin houkuttelevan. Lisään usein lautaselle vielä kaveriksi tuoreita vadelmia tai omenansiivuja.

Paulúnsin linssihiutaleissa on proteiinia enemmän kuin tavallisissa muroissa. Jos omaan ja lapsen ruokavalioon haluaa tuoda palkokasveja ja lisätä proteiininsaantia kasvikunnan ruuista, on tämä varsin helppo tapa siihen. Lisäksi Paulúnsin linssihiutaleissa sekä maissi- että riisijauhot ovat täysjyvää, eikä hiutaleisiin ole lisätty yhtään sokeria.

 

KOKEILE KAISAN MAISTUVIA AAMUPALARESEPTEJÄ

 

Me aikuisina näytämme esimerkkiä omalla aamupalan syömisellämme – muistetaanhan siis, että niin kiire ei saa olla, etteikö itse ehtisi syömään! Laita kokeiluun vaikka nämä kaksi meidän keittiön suosikkia:

 

MAIDOTON MUSTIKKA-LINSSIHIUTALEKULHO

  • kaura- tai soijamaitoa
  • Paulúns Linssihiutaleita, chiansiemen-kaneli
  • kourallinen cashewpähkinöitä
  • tuoreita mustikoita

 

VADELMIA JA LINSSIHIUTALEITA JOGURTILLA

  • maustamatonta jogurttia tai kreikkalaista jogurttia, makeuta omena- tai ananasmehulla
  • tuoreita vadelmia
  • Paulúns Linssihiutaleita, vadelma-kookos