Ravitsemusfysiologin kehittämä tuotesarja

Paulúns-tuotteet on kehitetty yhteistyössä ruotsalaisen ravitsemusfysiologin Fredrik Paulúnin kanssa. Fredrik Paulúnilla oli yksinkertainen tavoite: kehittää tuotesarja, jonka avulla terveellisten valintojen tekeminen olisi vähän helpompaa ja hauskempaa. Ja sen hän teki. 

Ruotsissa Paulúns-tuotteita on myyty jo yhdeksän vuotta. Tuotteiden perusfilosofia on niiden hyvä ravitsemuksellinen sisältö. Niissä on runsaasti kuitua ja luontaisesti kivennäisaineita ja vitamiineja, mutta ei lisättyä sokeria. 

Paulúns-tuotteet tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden syödä ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa. Helposti, nopeasti ja maistuvasti.

Fredrik Paulún on valmistunut ravitsemusfysiologiksi Tukholman yliopistossa vuonna 2001. Hänen kirjallisesta tuotannostaan on suomennettu mm. 50 vinkkiä rasvanpolttoon (2011) ja Verensokeriblues (2003).

fredrik paulún: vältä lisättyä sokeria

Ravitseva ruoka on Fredrikin mielestä rakkauden osoitus. Tarjoa siis rakkaillesi ravitsemuksellisesti korkealaatuista ja hyvältä maistuvaa ruokaa. Ruoan hyvä maku on monella tasolla merkityksellistä.

Hyvä maku tuottaa mielihyvää, jota ei siten tarvitse hakea esimerkiksi karkista tai kekseistä. Fredrik Paulúnin mukaan hyvän makuinen ja ravitseva ruoka siis vähentää tarvetta syödä makeita ja rasvaisia herkkuja. 

Ihmisen kaipuu makeisiin makuihin on luonnollista, koska makea tarkoittaa energiaa ja sitähän me tarvitsemme. Mikään luontaisesti makean makuinen ei ole pahasta, koska sellaiset sisältävät muutakin elimistölle hyödyllistä, kuten antioksidantteja ja vitamiineja.

Lisättyä sokeria ihminen ei kuitenkaan tarvitse missään muodossa. Kun esimerkiksi sokerijuurikasta käsitellään teollisesti, siitä katoaa kaikki hyödyllinen. Valkoinen sokeri, joka siis on sakkaroosia, imeytyy suoraan verenkiertoon. Fruktoosi puolestaan pilkkoutuu maksassa glukoosiksi.

Maksan vastaanottokyky on kuitenkin rajallinen, ja ylimäärä muuntuu rasvaksi. Luontaisista lähteistä tulevaa fruktoosia ei kuitenkaan pysty syömään niin suuria määriä kerralla, että se olisi vastaavalla tavalla elimistölle haitallista kuin lisätty sokeri. 

 

 

 

Pieni sokeriopas

Arkikielen “sokeri” on sakkaroosia, jota voidaan valmistaa sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaasta. Maailman sokerintuotannossa ruokosokeri on yleisempi. Lopputuotteen kannalta raaka-aineella ei juurikaan ole merkitystä.

Sokereista puhuttaessa elintarvikkeiden ainesosaluettelo ja ravintoarvotaulukko ovat kaksi eri asiaa. Ainesosaluettelossa sokeri on yleisnimi sakkaroosituotteille, kun taas ravintoarvomerkinnöissä sokereita ovat kaikki mono- ja disakkaridit. Monosakkarideja eli yksinkertaisia sokereita ovat glukoosi ja fruktoosi ja disakkarideja eli kaksoissokereita sakkaroosi, laktoosi ja maltoosi.

Näin ollen tuote, jonka ainesosaluettelossa ei ole sokeria, saattaa kuitenkin sisältää sokereita luontaisesti. Nämä näkyvät omana rivinään tuotteen ravintoarvotaulukossa. 

Hyvinvoinnin kannalta oleellista on, mitä nautitut sokerit elimistössä saavat aikaan. Luontaisesti esimerkiksi hedelmien, marjojen tai kasvisten mukana tulevat sokerit sisältävät myös muita hyödyllisiä ainesosia, kun taas puhdistettu sokeri saattaa olla elimistölle monin tavoin haitallista.